търси

Изрязване по форма. Щанци.

 

В следващите редове ще ви разкажем за различните начини на изрязване на сложни форми.

 

Ръчно изрязване

Ръчното изрязване на сложни форми с ножичка е трудно и изисква голяма сръчност и доста време, особено ако ви трябват повече бройки и картона е твърд. 

 

Декоративни ножици

Декоративните ножици служат за изрязване на декоративни ленти, оформяне на краищата на проектите или части от тях. Има голямо разнообразие от декоративни ножици с различни мотиви. С един мотив можете да оформите няколко различни вида краища и декоративни ленти. Тези ножици обикновено не са много дълги и изискват внимателно напасване на мотива. Ако режете прекалено близо до края на листа, съществува опасност да ножицата да надъвче хартията.

 

Пънчове

Пънчовете са перфоратори, които изрязват различни формички от хартия и тънък картон. За проектите си можете да използвате както самия отрязък, така и неговия негатив – тази част от листа, която сте перфорирали.

 

Повечето пънчове работят като се прилага натиск отгоре, но има и такива, които работят като клещи. Освен пънчове, които изрязват единични форми, има също бордюрни пънчове, които се използват за оформяне на краищата на хартията или за декоративни ленти. Те представляват повтарящ се мотив, който се напасва едно след друго. Нещо като механични декоративни ножици. Куилинг пърчовете са бордюрни пънчове, които изрязват лента с форма, подходяща за куилинг орнаменти. Ъгловите пънчове са предназначени за оформяне на ъгли – за заобляне или с орнаменти. Също така има комбинирани пънчове с няколко орнамента в един стил, за оформяне на различни части от артистичния проект.

 

Основен недостатък на пънчовете е, че не могат да изрязват по-дебелите картони. Информирайте се до каква плътност на картона може да изрязва перфоратора, който сте избрали. Ако опитате да изрежете по-дебел картон от указания, има опасност перфоратора да надъвче картона и да не успеете да го извадите, възможно е дори да се счупи.

Друг недостатък на пънчовете е, че повечето от тях имат ограничение доколко навътре от края на листа могат да перфорират. Много малко пънчове могат да перфорират навсякъде в листа, а и цената им е по-висока.

 

Щанци.

Щанците са форми за изрязване, които се използват с машинки за изрязване и релеф. Те се изработват от метал и някои от тях са доста остри. Сглобете съответния сандвич според указанията на вашата машинка и прекарайте през отвора. Ако щанцата освен за изрязване е предвидена и за релеф, прекарайте втори път според съответните указания за ембос на вашата машинка.

Освен за единични проекти, щанците са облекчение, когато е необходимо да изработите по-големи количества от един и същ модел. Край на изтръпналите и схванати от ножиците ръце! С машинката за ицрязване и щанцата можете без усилия и с професионална прецизност да изрязвате сложни, абсолютно еднакви форми от хартия, паус, дебел картон и текстил.

 

Щанците с по-прости форми като квадрати, кръгове и елипси обикновено се продават в комплекти от няколко модела или един модел в няколко гнездящи един в друг различни размера. По-големите като размер щанци и тези с по-сложни форми обикновено се продават самостоятелно. Освен с различни форми за изрязване на двуизмерни елементи има готови щанци за изработване на цели кутийки и други триизмерни форми, които лесно можете да изрежете и сглобите.

 

Щанците за изрязване на различните производители имат различни размери и дебелина, затова преди да ги закупите се уверете, че са съвместими с машинката за изрязване, която използвате.

 

Ако не намирате необходимата информация, пишете ни. За нас ще е удоволствие, ако можем да помогнем.

 

За повече информация и примери разгледайте статията Три пъти мери, един път режи! в нашия блог.

 

Назад към Полезно